Tekenen en schilderen, illustreren en vormgeven voor alle leeftijden

Verbeelding

Bijna altijd is het tekenen en schilderen een weergave van de verbeelding. Vrij tekenen en schilderen, zonder restricties en oordeel, geeft de kunstenaar de mogelijkheid zich privé te uiten of de wereld vanaf een afstandje te bekijken en voor anderen te interpreteren.

Techniek

Bij tekenen komt er niet zoveel techniek kijken, met zelfs een motorische achterstand is het mogelijk om een goed kunstwerk te maken. Voor schilderen is de techniek wel wat belangrijker. Bij het tekenen komen materialen als potloden, krijt, pastel en inkt aan de orde, bij het schilderen zijn kwasten, verf en ondergrond de aandachtspunten. Daarnaast worden technieken zoals arceren en mengen gebruikt, maar ook inhoudelijke zaken als contrast, opzet, perspectief en dergelijke.

Vrij of in opdracht

Waar het bij ‘vrij’ tekenen en schilderen een beetje vanzelf gaat binnen een veilige omgeving, is het werken met opdrachten een uitdaging. Kunstenaars leggen zich die beperkingen vaak vanzelf al op om niet te verdrinken in de oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Een vorm tussen deze twee uitersten is erg interessant: vanuit het vrij werken kan een proces in gang worden gezet waarmee de kunstenaar ervaringen opdoet.

  • animatie: niet direct een techniek waar je aan denkt, maar met tekeningen kun je animatiefilms maken,
  • lettertekenen en calligrafie: zou je kunnen beschouwen als een sterk ingeperkte teken- of schildertechniek,
  • tekenen op muziek: een vorm van vrij tekenen waarbij de kunstenaar de muziek volgt in plaats van rationele gedachten,
  • zelf inkt of verf maken: door zelf verantwoordelijk te zijn voor de inkten of verven ga je misschien wel anders werken,
  • overtekenen: allang geen taboe meer: met overtekenen bepaalt de kunstenaar nog steeds wat belangrijk is, of juist niet,
  • stempelen: (al dan niet abstracte) vormen stempelen en er tekeningen mee maken. Klik voor meer informatie over grafische technieken,
  • buiten tekenen met houtskool: neem een krukje en een map met papier mee naar buiten en teken wat je ziet,
  • computer: tekenen en ontwerpen met de computer is al lang geen zaak van nerds of geeks meer. Klik voor meer informatie over computerworkshops.

Tekenen en schilderen in de klas

Met tekenen kan er wat rommel ontstaan, bij schilderen moet er echt goede voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Schilderen kan met water-, olie en acrylverven. Alle drie zijn ze erg interessant maar vereisen elk een andere aanpak. Een specifiek handvaardigheidslokaal is mooi maar niet per sé nodig: doeken, schortjes, oplos- en schoonmaakmiddelen kunnen worden meegenomen.

Animatie

Laat bewegen wat normaal niet kan bewegen: tekeningen, klei, speelgoed, meubilair en wat er nog meer voorhanden is. Met een fototoestel kun je de beelden maken en met de computer worden die samen een animatiefilm. Je kunt gebruik maken van de bestaande achtergrond of zelf een wereld scheppen met decors.

Tekenwandeling

Houtskool, een krukje, papier en een tekenbord, dat is wat je nodig hebt voor een tekenwandeling. In stad, dorp of de natuur, alle landschappen zijn geschikt om vast te leggen. Met tips en truuks van de meester kunnen alle kinderen, jongeren en volwassenen tekenen. Echt waar!

3 vrouwen tekenen een landschap in Frankrijk

Offerte

Voor een prijsopgave is het handig om te weten:

  • wat het aantal deelnemers is,
  • wat hun leeftijd is,
  • het aantal beschikbare dagdelen/uren
  • en de locatie.

Docent

Henny van Ham (man, 1962), beeldend kunstenaar en grafisch vormgever te Dordrecht.
Ervaring met cursussen en workshops beeldende vakgebieden sinds 1991.

Binnen Walevest 42
3311 AB Dordrecht
06 44 84 26 30
e-mail info@koffiekoek.nl

algemeen: hennyvanham.nl - koffiekoek.nl
grafiek: linosnede.nl

Tekenen