creatieve workshops en cursussen voor iedereen vanaf 8 jaar

Audio, video, animatie en fotografie

  • vanaf 7 jaar: video, animatie, fotografie
  • vanaf 9 jaar: video, animatie, fotografie, videomontage en audio

Techniek

Dankzij de computer kan bijna iedereen beeld en geluid maken en dat ook bewerken. Niet dat er altijd een computer wordt gebruikt, soms wordt het materiaal alleen gemaakt en verzameld en daarna door de docent verwerkt.

Video

Zet de camera aan, beweeg een beetje of laat iemand bewegen en je hebt een film. Toch is het aardig om meer te weten over de techniek van het filmen. Wat gebeurt er als je te snel beweegt of als het niet zo licht is? Wat is perspectief en wanneer heb je juist last van het licht? Hoe is het geluid? Niet alleen de filmtechnieken maar ook het goed vertellen van een verhaal door middel van film kan aan bod komen. Zo zal het nodig zijn om een scenario te maken, hoe groot of klein dan ook. Video monteren is een stap verder. Met de computer kunnen de beelden worden geknipt en geplakt tot een leuk filmpje.

Animatie

Laat bewegen wat normaal niet kan bewegen: tekeningen, klei, speelgoed, meubilair en wat er nog meer voorhanden is. Met een fototoestel kun je de beelden maken en met de computer worden die samen een animatiefilm. Je kunt gebruik maken van de bestaande achtergrond of zelf een wereld scheppen met decors.

Fotografie

Een workshop of cursus fotografie gaat vaak over sluitertijden, diafragma’s en kleurbalansen, maar kan ook gaan over het kijken naar de omgeving. Met korte opdrachten kunnen beginnende fotografen met een kunstenaarsblik leren kijken en zo hun omgeving vastleggen. In eerste instantie gaat het dan natuurlijk wel om wat basisprincipes (licht, perspectief en dergelijke) maar dat staat allemaal in dienst van het al doende leren.

Audio

Werken met geluid wordt nogal eens onderschat: homevideo’s met nauwelijks geluid, een registratie van een toneelstuk waar je werkelijk niets van verstaat. Met microfoons of alleen maar de mobiele telefoon kun je met wat handigheid video’s beter maken. Maar het opnemen van een interview ten behoeve van een radioprogramma mag natuurlijk ook. Geluiden kunnen worden bewerkt met eenvoudige computerprogramma’s.

Muziek

Met de computer is het mogelijk om geluiden te genereren of eerder gemaakte opnames te bewerken en te verwerken tot muziek. Met een MIDI drumprogramma kun je simpele of ingewikkelde ritmes maken, andere programma’s laten hele goede samples horen en het is zelfs mogelijk om muzieknoten te schrijven. Een redelijk onbekende manier om muziek te maken is door middel van programmeren met (bijvoorbeeld) SonicPi.

Media met een groep

Nieuwsberichten maken voor de schoolkrant of een eenmalige journaalprogramma met een grote groep: videofilmen, interviewen, schrijven, tekenen, research en andere vakgebieden waar kleine groepjes gezamenlijk naar een eindproduct werken. Voor deze workshops en cursussen is geen specifieke ruimte nodig. Apparatuur wordt meegenomen, soms is een internetverbinding nodig. De groepsgrootte is beperkt tot het aantal beschikbare apparaten.

Offerte

Voor een prijsopgave is het handig om te weten:

  • wat het aantal deelnemers is,
  • wat hun leeftijd is,
  • het aantal beschikbare dagdelen/uren
  • en de locatie.

Docent

Henny van Ham (man, 1962), beeldend kunstenaar en grafisch vormgever te Dordrecht.
Ervaring met cursussen en workshops beeldende vakgebieden sinds 1991.

Binnen Walevest 42
3311 AB Dordrecht
06 44 84 26 30
e-mail info@koffiekoek.nl

algemeen: hennyvanham.nl - koffiekoek.nl
grafiek: linosnede.nl

Henny van Ham - Beeld en Geluid - brochure PDF
Download de brochure [PDF van 1,3 tot 1,8 MB]