creatieve workshops en cursussen voor iedereen vanaf 8 jaar
Computers zijn het gereedschap voor dit aanbod van creatieve workshops en cursussen.
Computers zijn breed in te zetten. Met een eigen voorraad (oudere) laptops, monitoren, Raspberry Pi’s, muizen, netwerkswitch et etera, kan bijna elk (Linux)programma worden gedraaid.
Computer in de klas
Voor deze workshops en cursussen is geen specifieke ruimte nodig. Apparatuur wordt meegenomen, wel is vaak een internetverbinding nodig. De groepsgrootte is beperkt tot het aantal beschikbare apparaten.
Website
Iedereen kan een eenvoudige website maken met HTML en misschien zelfs wel met CSS. Links, afbeeldingen en koppen maken zijn de eerste onderwerpen van deze workshop of cursus. Later komen er meer zaken aan de orde. De website staat natuurlijk niet meteen op het internet, op een lokale server of de eigen computer kan het resultaat worden bekeken.
Tekenen en ontwerpen
Met twee soorten tekenprogramma’s kun je nieuwe ontwerpen maken: vrij tekenen in een fotobewerkingsprogramma of construeren van het ontwerp met behulp van een vector-tekenprogramma. De eerste doet het met pixels zoals elk Paint-achtig programma, de tweede doet het met omschrijvingen (‘maak een cirkel en vul die met rood’). Er kan een tekenmachine worden aangestuurd die zelfs met waterverf kan schilderen.
Animatie
Laat bewegen wat normaal niet kan bewegen: tekeningen, klei, speelgoed, meubilair en wat er nog meer voorhanden is. Met een fototoestel kun je de beelden maken en met de computer worden die samen een animatiefilm. Je kunt gebruik maken van de bestaande achtergrond of zelf een wereld scheppen met decors.
Fotografie, video en audio
Met een fotobewerkingsprogramma kun je elke foto veranderen, verbeteren of in een collage met andere afbeeldingen en teksten tot een nieuw werk scheppen. Monteren van videobeelden kan lokaal op de computer, maar als dat een beetje te zwaar wordt kan er gebruik worden gemaakt van een online videobewerkingsprogramma. Geluiden kunnen worden bewerkt of nieuwe gemaakt. Muziek kan op twee manieren ontstaan: audiosamples combineren of met muzieknoten werken (MIDI). Programmeren met een muziekprogrammeertaal is extra interessant.
Programmeren en besturen
Programmeertalen zijn al een poosje niet meer alleen geschikt voor natuur- en wiskundigen. Zelfs jonge kinderen kunnen, prettig visueel, de computer aan het werk zetten. Daarnaast zijn er meer tekstgeöriënteerde programmeeromgevingen die makkelijk zijn te leren. Met het programmeren is het bijvoorbeeld mogelijk om de Raspberry Pi, voorzien van electronica-onderdelen, klusjes te laten opknappen. Lampjes laten knipperen, bewegingen detecteren, motortjes laten draaien et cetera. Muziek en beeld kunnen ook door middel van programmeertalen ontstaan.
Linux
Niet Windows maar Linux is het besturingssysteem van de gebruikte computers. Linux is sneller op oudere hardware, gratis en up-to-date. Veel programma’s werken op beide platforms of hebben vergelijkbare software. Maar er kan natuurlijk worden gewerkt op de beschikbare apparaten: iPad, mobiele telefoon, tablet, chromebook, laptop, desktop, et cetera.
Raspberry Pi
De Raspberry Pi is een minicomputer uit Groot-Brittannië en wordt daar massaal ingezet in het onderwijs. Er worden zelfs exemplaren de ruimte in gestuurd. Menig hobbyist heeft één of meerdere RPi’s aan het werk omdat ze goed en supergoedkoop zijn. Voor het gebruik van de Raspberry Pi moet een hele voorraad randapparatuur worden meegenomen: muizen, toetsenborden, monitoren, stekkers en snoeren. Het opzetten van 10 RPi’s kost ongeveer een uur. Opdrachten en onderwerpen worden afgestemd met de opdrachtgever.
Offerte
Voor een prijsopgave is het handig om te weten:
- wat het aantal deelnemers is,
- wat hun leeftijd is,
- het aantal beschikbare dagdelen/uren
- en de locatie.
Docent
Henny van Ham (man, 1962), beeldend kunstenaar en grafisch vormgever te Cuijk.
Ervaring met cursussen en workshops beeldende vakgebieden sinds 1991.
Haagsestraat 18
5431 BM Cuijk
06 44 84 26 30
e-mail info@koffiekoek.nl
algemeen: hennyvanham.nl - koffiekoek.nl
grafiek: linosnede.nl