2021

31 mei 2021

 • Grafische Koffie-, Koek- en Dansshow van Henny van Ham is weer gestart. Studie, en dus baan, eindigen in juli, dus zullen er weer nieuwe activiteiten gaan plaatsvinden. Ik hoop tijd te vinden voor een nieuwe website.

2020

20 april 2020

copyright Henny van Ham 2020
copyright Henny van Ham 2020

2019

2 maart 2019

 • Alle werkzaamheden van Grafische Koffie-, Koek- en Dansshow zijn gepauzeerd. Ik heb er een baan en een studie bij. En dat is veel werk zo bij elkaar.
 • Het grafiekatelier is er na 13 jaar ook mee opgehouden. Het was erg leuk en ik kan me voorstellen dat het op een of andere manier wel weer eens terugkomt.

2018

10 juli 2018

 • Het grafiekatelier is er dit jaar voor het laatst. Henny gaat iets anders doen. Ook workshops en cursussen worden met ingang van 1 september niet meer georganiseerd.

2 juli 2018

 • In juli en augustus zal het grafiekatelier in Frankrijk weer geopend zijn voor workshops Linosnede, Droge Naald, Foamdrukken en Etsen. Van tijd tot tijd wordt er ook een Tekenwandeling georganiseerd.

9 januari 2018

 • Het nieuwjaarsprentje is ook al weer bedacht, gemaakt en verstuurd. Dit keer geen linosnede maar een aantal met een freesmachine gemaakte drukvormen die na elkaar op papier zijn gedrukt
  .
  Atelier Henny van Ham hoogdruk 2017

2017

31 december 2017

 • Weer een mooi onderwijsproject gedaan in september: "Spektakel Kath&Draal", samen met Helen Hietbrink in Dordrecht. Bijna duizend leerlingen van middelbare scholen kwamen langs om banieren te maken met behulp van drukinkt en sjablonen. Die banieren werden opgehangen en daarna nog twee weken tentoongesteld.

  Het filmpje laat het proces van ontstaan zien. De oude beelden komen uit de film Metropolis van Fritz Lang, gemixt met geluiden die leerlingen onder leiding van Leonieke de Kleer ter plekke hebben gemaakt.

1 juli 2017

 • Maandag 10 juli starten de workshops in Frankrijk, in Atelier Congo. Linosnede, Foamdrukken, Etsen, Droge naald, Tekenwandeling, Fotografie, Animatiefilm en Monotype. En natuurlijk De Computerclub. Het nieuwe eraan is dat dit jaar de workshops Computerclub dagelijks aan het einde van de middag starten en maar anderhalf uur duren. Da's langs zat.
  Verder heb ik de afgelopen maanden workshops Stop-motion Animatie, Linosnede, Droge naald, Fotografie en niet te vergeten De Computerclub gegeven en georganiseerd. Op het moment nog bezig met het afronden van een video over theaterworkshops bij ToBe.
 • Wie (8-12 jaar) in september wil aanschuiven bij De Computerclub in Dordrecht kan zich nu inschrijven. Kijk op de site decomputerclub.nl

22 februari 2017

 • Led Brand, waarschijnlijk de beste tekenaar van Dordrecht, heeft nu zijn eigen website.

5 februari 2017

 • Naast de heerlijke workshops en cursussen grafiek en computerdingen, een navelbreuk en goede vooruitzichten op kleine en grote klussen was de overgang van 2016 naar 2017 weer aanleiding voor het maken van de koppermaandagprent, nieuwjaarsprent of hoe je die ook wilt noemen. Alle deelnemers aan de workshops in Frankrijk, vrienden en bekenden hebben een linosnede ontvangen. Dit keer heb ik vier verschillende kaarten gemaakt:
  Linosnede Henny van Ham 2017 Linosnede Henny van Ham 2017 Linosnede Henny van Ham 2017 Linosnede Henny van Ham 2017
 • De cursus 'Kids Computerlab' die ik afgelopen jaren heb gegeven voor een opdrachtgever is gestopt. Leve 'De Computerclub': workshops in mijn eigen atelier!. Op woensdagmiddag 8 februari start de eerste cursusserie voor deelnemers van 8 tot 12 jaar. Aangezien het atelier mooi leeg en opgeruimd is, kunnen er meer workshops worden georganiseerd, zoals linosnede en etsen. Voor jongeren en volwassenen. Deze activiteiten worden georganiseerd onder de naam en website 'Atelier Breekbeeld', het onderdeel 'De Computerclub' heeft ook een eigen website.

2016

19 oktober 2016

 • Zo, een hoop gebeurd, sinds 25 april :-)
  Mooie workshops gegeven, het tekenwandelen in Dordrecht proberen op te zetten, muziek geschreven ten behoeve van de robots van Michiel en dat ook uitgevoerd, bezoek in mijn ateliertje van noeste kunstwerkers, Rob geholpen met zijn café, plannen gesmeed om projecten en projectjes van de grond te krijgen, workshops in Frankrijk gegeven, weer terug een geweldig idee van Helen mee helpen uitvoeren, grafiek bekeken in het kader van oktober-grafiekmaand en weer een fraaie verzameling drukinkten gescoord.

  Niet allemaal even interessant, maar nu ben ik weer bij (en blij).

25 april 2016

 • Hier vier linosnedes, A5 formaat, begin mei 2016 gedrukt op de cilinderpers in vijf drukgangen:
  de blauwe kat - linosnede 2016 - Henny van Hamduo in planten - linosnede 2016 - Henny van Hamstruikelende vogel bij zonsopgang - linosnede 2016 - Henny van Hamlelijke broertjes - linosnede 2016 - Henny van Ham
  'Blauwe Kat', 'Duo in Planten','Struikelende Vogel bij Zonsopgang' en 'Lelijke Broertjes'
 • We waren goede vrienden maar groeiden uit elkaar. Vandaar dat we na 26 jaar afscheid van elkaar hebben genomen, mijn lieve lithopers en ik. Daar is overigens wel weer een nieuwe liefde voor in de plaats gekomen, die niet jonger is, overigens: de Korrex Nürnberg Hand proefpers (nummer 5276).
  korrex nürnberg proefpers - Henny van Ham
 • Deze lente en ook in het najaar worden er Tekenwandelingen georganiseerd in Dordrecht. Tijdens de creatieve zomerworkshops in Frankrijk gebeurde dat al jaren, maar nu is de tekengenieke stad Dordrecht het onderwerp.
 • De computerclub is in april gestart in het Energiehuis in Dordrecht, bij het doorgestarte ToBe

23 januari 2016

 • Afgelopen week een subdomein gemaakt met digitale flyers/brochures over workshops en cursussen aan groepen. Het gaat om vrij brede onderdelen als Grafiek, Beeld en Geluid, Tekenen en Computer.
  Wil je privéles, neem dan contact op: info@koffiekoek.nl 078 6314134.

18 januari 2016

 • Geert Dekker heeft de korte verhalen geschreven, Henny van Ham de illustraties en het boekje gemaakt. Oplage 15 stuks en uitverkocht.
  Ontmoetingen - Geert Dekker en Henny van Ham - 2016

11 januari 2016

 • Wie een cursus zoekt voor kinderen vanaf 8 jaar kan eens kijken naar de site van De Computerclub. Die richt zich vooralsnog op Dordrecht en omstreken, maar dat zou met genoeg aanmeldingen overal kunnen zijn. In juli en augustus is er in ieder geval een Computerclub in Atelier Congo.
 • De Koppermaandagprent van 2016 is weer gereed:
  Henny van Ham - Linosnede - Embrasse - 2016
  Gasten van het grafiekatelier in 2015, relaties, vrienden en familie hebben hem ondertussen ontvangen. Jammer genoeg is de oplage bijna op, je kunt hem dus niet meer kopen.

2015

28 november 2015

 • Ook nog gedaan dit jaar: het boek van Annette Barel, 'Juultje en haar pony Toos', een prentenboek waar de schrijfster ook de prachtige prenten voor heeft gemaakt. Wie het boek wil kopen kan terecht op de site van het duo.
  Juultje en haar pony Toos - Annette Barel

7 november 2015

 • Afgelopen zomer was het grafiekatelier (alwéér) een groot succes. Meer dan 100 deelnemers in 7 weken. Kijk op AtelierCongo voor de resultaten.
 • Na de zomer waren er ook nog een aantal workshops en cursussen in Nederland, met name de Computerclub zit weer vol. Ondertussen probeer ik kleine computertjes en monitoren los te weken van hen die deze apparaten in de kast stof laten verzamelen.
 • De derde tentoonstelling Inkt op Papier is alweer achter de rug. Samen met Ursula Steenaart en Jadwiga Everts hebben we twee weekenden in het mooie galerietje Arthe Damiate in Dordrecht geëxposeerd.

2 juni 2015

 • In oktober van dit jaar wordt de derde expo met Ursula en Jadwiga gehouden in galerie Arthe Damiate op de Kuipershaven in Dordrecht.
  Dit was het affiche van de laatste tentoonstelling:
  affiche klein

4 maart 2015

 • In het afgelopen half jaar is er echt wel wat gebeurd in KoffiekoekLand, maar werk voor anderen gaat voor. De Degelpers 'Arab' is verkocht aan lieve avonturiers die er zonder twijfel prachtige dingen mee gaan maken, de workshops video en multimedia met de verzamelde laptopjes en RPi's loopt voorspoedig:
  kinderen en computers

  en er is natuurlijk weer een Koppermaandagprent gemaakt, afgelopen januari.
  Wat zeg ik? Het waren er twee:
  Linosnede 2015 - beveland

  Linosnede 2015 - biesbos
 • Verder veronderstel ik dat ik het hier niet meer hoef te hebben over de creatieve zomerworkshops in Frankrijk, in Grafiekatelier Congo, komende zomer.
 • O ja, in maart heb ik nog een tentoonstelling gehad in Zeist, samen met Jadwiga Köster en Ursula Steenaart. Het leuke is dat we dat op 18 april weer doen, maar dan in Gouda en de bedoeling is dat er in het najaar ook een expo in Dordrecht gaat komen.

2014

 • 5 september 2014
  Het zomerseizoen met Grafiekatelier Congo in Frankrijk is weer voorbij. Het was erg leuk en gezellig en en er werd vooral goed werk gemaakt.
 • 27apr14
  Ben natuurlijk altijd wel met computers en computertjes in de weer geweest, maar de aanschaf van een stel Raspberry Pies' heeft weer het een en ander in beweging gezet. Deze kleine en zelfs slome computertjes worden in Groot Brittannië (en in de rest van de wereld) massaal gebruikt in het onderwijs. En omdat er ook meer netboekjes in de kast blijven liggen had ik wel zin om workshops en cursussen te bedenken die gebaseerd en afgeleid zijn van de hardware. Vooral toen ik in de VS een waterverfplotter had gekocht die met simpele software te besturen is was ik wel om.

  Ondertussen zijn er wat lieve mensen (Onno, Geert, Cora) die mijn verlangens sponseren met hun afgedankte, maar prima apparatuur. Wie ook nog wat op de plank heeft liggen kan dat aan mij kwijt.
 • Fijnaart is een mooi dorpje in het westen van Noord-Brabant met een prachtig museum. Daar heb ik met veel plezier een aantal workshops gegeven: animatiefilm, fotografie en linosnede.
  Daarnaast heb ik natuurlijk allerlei workshops en cursussen in en rond Dordrecht gegeven, waarbij vooral animatiefilm en fotografie de belangrijkste activiteiten waren. Er wordt wellicht minder getekend, geschilderd en gedrukt op scholen?
  Hieronder: animatieworkshop Museum van Lien, februari 2014
  animatieworkshop museum van Lien Fijnaart
 • 05jan14
  Het Koppermaandagprentje van 2014 is al gemaakt en wordt momenteel over heel Europa verspreid.
  Dit keer zijn het vijf verschillende kleuren geworden en het is niet alleen een linosnede, maar er zit ook een hoogdrukcliché in. Dat mandala-achtige kant-en-klos-werkje in het midden is met de computer gemaakt en fotografisch naar een hoogdrukvorm getransformeerd. 5 kleuren, maar 6 drukgangen: bij de tweede drukgang bleek dat ik bij de eerste drukgang wat was vergeten en dat heb ik daarna dus nog even goedgemaakt.

  linosnede 2014 Koppermaandagprent Henny van Ham
  Oplage 190 stuks plus 10 e.a.-tjes, Simili Japon 225 grs, inkten op oliebasis. Formaat papier is A5 (14,8 x 21 cm)

  De afgelopen jaren heb ik de eerste prentjes van het jaar gratis toegestuurd naar wie dat maar wilde, maar daar is nu een einde aan gekomen.

  Het prentje is te koop voor 16 euro. Je kunt dat direct overmaken op bankrekeningnummer NL87INGB0006173668 ten name van H. van Ham. Zorg er dan wel voor dat je je naam en adres doorgeeft, anders weet ik niet waar ik 'm naartoe moet sturen.

2013

 • 14sep13
  De zomer van 2013 zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als de mooiste zomer van de eeuw. Ongetwijfeld met een babyboom in april 2014, maar eerder al zijn de resulaten van de workshops van Grafiekatelier Congo in Frankrijk te bewonderen. Waaronder deze fijne linosnede van een Merel, van Merel:
  Linosnede Merel
 • 29jun13
  Net voor de zomerworkshops in Frankrijk gaan beginnen heb ik een paar workshops in Dordrecht en omgeving kunnen geven, waaronder een heel gezellig verjaardagsfeestje van Stijn en heb ik ook nog werkzaamheden verricht tijdens het openingsweekend van het Energiehuis in Dordrecht. Laat de zomer maar komen.
 • In de prachtige boekhandel 'de Drvkkery', midden in Middelburg, hangen wat werken en werkjes, van 3 mei tot 15 juni 2013. Ondertussen is er op 18 mei nog een feestje geweest ter ere van die expo, met geluidsdecor van het illustere Johnny Mist Quartet.
 • In het atelier van Monica Swerus hangt tot juli een aantal 'werken op papier'. Voor een digitaal catalogusje kun je de PDF even downloaden [810kB].
 • Afgelopen tijd (het bitterkoude voorjaar van 2013) stempels gemaakt met behulp van lichtgevoelig materiaal en kunststoffen. Op de site 'Semafoor' staat een artikel over deze grote truuk.
  letterstempels%2C zelf gegoten
 • De Koppermaandagprent is gereed en verstuurd naar de liefhebbers. Dit jaar is de linosnede gedrukt op de 'Arab' degelpers, een meer dan 100 jaar oude machine die wordt aangedreven met een voetpedaal. Deze machine is, na 40 jaar ongebruikt en in losse stukken te zijn bewaard, weer in elkaar gezet en drukklaar gemaakt. Dat kostte een paar weken schuren, slijpen, schaven en smeren maar nu loopt het apparaat ook als een zonnetje.
  Het lastige was dat ik moest leren drukken met deze pers. Het is achteraf dan ook niet verwonderlijk dat van de totale oplage van 220 stuks er geen één prentje precies gelijk is aan de anderen, een doodzonde in de grafiek.

  linosnede koppermaandagprent 2013

2012

 • Na de heerlijke zomer was het weer even wennen om cursussen en workshops in Nederland te geven. Maar de herfstvakantie brak al sneller aan dan verwacht en in die week heb ik een drukpersje uit (ongeveer) 1900 gekocht. Hij was alleen wel in meer dan 100 stukken en stukjes uit elkaar gehaald in de jaren 60. Gelukkig is er internet en zijn er meer mensen op de wereld met een Engelse 'Arab' degelpers. Na anderhalve week ploeteren stond ie te glimmen in mijn ateliertje:


  De rollen hadden nog verhard 'specie' op de assen en nu weet ik ook hoe ik rubberen rollen kan maken. En dat dankzij rollenmakers die maar niet wilden reageren op mijn verzoek tot offerte:-)
 • Atelier Congo was een daverend succes. Niet zozeer het aantal bezoekers (90), maar het enthousiasme van de deelnemers, de geweldige lokatie en de prachtige resultaten (www.ateliercongo.nl). Dat zijn er teveel om hier neer te zetten, maar hier zie je Kariene die net een indrukwekkende prent heeft afgedrukt:
 • Het atelier in Frankrijk is eind mei en begin juni helemaal ingericht. Electriciteit aangelegd, pers, kasten en tafels in elkaar gezet, de mufheid van het meer dan 70 jaar oude houten gebouw bevochten (en gewonnen). Deze zomer is het weer feest!
 • De Française Émilion heeft de lithografie gedemocratiseerd door gebruik te maken van aluminiumfolie en cola. Het voert te ver om uit de doeken te doen hoe precies, maar twee leerlingen, Sara en Astrid, die in het atelier in Nederland een CKV-les moesten komen inhalen, waren proefkonijnen. Zij hebben allebei in twee uur een litho gemaakt met heel eenvoudige middelen:
  Lithografie - Sara-Kuiper 2012 Lithografie - Astrid-Jongkoen 2012
  Meer proeven en experimenten met deze techniek tijdens de creatieve zomerworkshops in Frankrijk.
 • Een aantal cursussen en workshops die al jaren lopen zijn afgelast vanwege een tekort aan deelnemers. Gelukkig staan daar weer andere verrassende activiteiten tegenover. Bijvoorbeeld een Tekenwandeling op de Tongplaat of een DTP cursus aan individuele aanvragers. Ongekend maar erg leuk. Scholen weten nog wel de weg te vinden naar Koffiekoek.nl en zo zijn er in de eerste helft van dit jaar workshops Video, Videoclip, Animatie, Foamdruk en Fotografie georganiseerd.
 • Op Koppermaandag 2012 presenteert Gkk/Ds de koppermaandagprent. Een linosnede in drie kleuren, op papier Simili Japon, 14 x 21 cm, oplage 210. Wie op de adressenlijst staat zou 'm in de bus moeten hebben gehad. Ook zo'n verrassing, elk jaar? Zorg dat je op die lijst staat!

  pas de moustache - Koppermaandagprent 2012

2011

 • Het boekje met de naam 'Vogelvlucht - Topografiek' is ontwikkeld en gemaakt. Uitgangspunt zijn 15 luchtfoto's waar een begin van een topografische weergave bij is gevoegd, op transparant papier. De oplage is 60 stuks en het was gi-gan-tisch veel werk. Een boekje kost 75 euro en er zijn er nog ongeveer 30 te koop (december 2011).
  boekje 'Vogelvlucht - Topografiek' dec 2011
 • De voorbereidingen van de linosnede 2012 zijn in gang gezet. Alleen nog snijden en drukken :-)
 • Tussendoor nog een leuk klein tentoonstellinkje (nou ja, 40 werken en werkjes) in gezondheidscentrum Op 1 lijn, in Dordrecht. Van eind november tot eind januari 2012.
  wachtruimte met prenten
 • Michiel van Overbeek heeft gevraagd of ik een boekje en dvd met filmpje kon maken voor een project in Schijndel. Dat kon.
  Hier het boekje:
  Offerte Windvanger Michiel nov 2011
 • Ook nog een videootje gemaakt met muziek van Johnny Mist, het enerverende muziekgezelschap dat nog steeds een leuke (en ook capabele) bassist of bassiste zoekt.

 • Grafiekatelier Moulin de Piot wordt Grafiekatelier Congo! Met een nieuwe workshop (lithografie, jawel) en een apart aanbod voor jongeren tussen 8 en 13 jaar: de Congo Kunstacademie.
 • Organiseren van een weekje workshops Linosnede in Dordrecht. Galerie Hellend Vlak (inderdaad, die van de tentoonstelling afgelopen mei) heeft een weekje geen expo en dan gaan grafiekatelier.nl en linosnede.nl natuurlijk samenwerken. Ga kijken op linosnede.nl. Beter: schrijf je in!
 • Het zomerseizoen Grafiekatelier in Frankrijk was weer een genoegen, tientallen grote en kleine mensen hebben een linosnede, ets en/of animatiefilmpjes gemaakt en gewandeld met tekenbord en houtskool.
  Helaas wel voor de laatste keer in de Creuse, volgend jaar in het departement Corrèze. Volg Grafiekatelier via de site grafiekatelier.nl
 • Voorbereidingen treffen voor de zomervakantie: grafiekatelier Moulin de Piot.
 • Druk, druk, druk! Op 14 mei start de tentoonstelling 'afstand | distance' in Dordrecht. Daar moet veel aan worden voorbereid. En weet je wat: Trio Johnny Mist speelt op de opening!
 • Linosnede afgedrukt. Formaat 30 x 30 cm. Titel: 'Transitions CMY', oplage 20 stuks.
  Natuurlijk is het origineel mooier dan deze afbeelding, je bent dan ook welkom om 'm eens te komen bekijken.
  Transitions CMY - Linosnede 30 x 30 cm - 2011
 • Naast wat klussen op het gebied van drukwerk ook weer een site in ontwikkeling: Bureau Storm, voor trainingen met betrekking tot crisisinterventie in de jeugdzorg.
  website Bureau Storm
 • Sinds vrijdag 25 februari 2011 geen zorgen meer over de voorraad rookwaar.
 • Cursussen en workshops lopen prima: webdesign, Photoshop, stempelen en drukken, videoclip maken en Animatiefilm maken. Twee leuke voorbeeldjes van de laatste workshop zijn te vinden op de website Semafoor.
 • Het jaar is goed begonnen: het koppermaandagprentje is weer gemaakt en opgestuurd naar de Vrienden van Koffiekoek:

Jammertal

Titel: Jammertal, linosnede, oplage 140 stuks, papier Simili Japon 225grs

2010

 • 19 december Open Atelier in Dordrecht ('bekijk een èchte kunstenaar'), met een gratis linosnede voor elke bezoeker.
 • Brochure Aanpak 12min, informatie voor medewerkers Jeugdzorgvoorpagina brochure Aanpak 12min
 • Workshops en cursussen: Videoclip, Animatie, Linosnede, Monotype voor diverse groepen middelbare scholieren, Webdesign/Website maken is vanaf november gestart en gaat in 2011 vrolijk door.
 • Kunstenaar Wim Kunnen heeft zijn eigen site bedacht, koffiekoek heeft 'm gemaakt.
  website Wim Kunnen
 • De zomerworkshops in Frankrijk waren weer geweldig. Op www.grafiekatelier.nl kun je daar meer over lezen. Naast grafiek (etsen en linosnede) werden er ook workshop Tekenen in de Natuur georganiseerd. Nooiit geweten dat dat zó leuk kon zijn.
 • De website van Lea Nieuwhof is af en website Aanpak 12-min is in ontwikkeling
 • Sinds de lithopers weer in het atelier in Dordrecht staat komen er weer nieuwe prenten! Hier alvast een voorproefje van een PIO (Prent In Ontwikkeling):

  prent in ontwikkeling
 • Het atelier in Chaumont (Chéniers, Frankrijk) is verhuisd naar Moulin de Piot (in dezelfde gemeente). Linosnede, etsen, hoogdrukken voor kinderen, animatiefilms maken, fotografie en tekenen zijn de activiteiten die daar van 19 juli tot 21 augustus 2010 worden georganiseerd. Moulin de Piot is een prachtige camping in een prachtig landschap.
 • De site van Michiel van Overbeek is omgezet naar een CMS en d'r zijn wat filmpjes bijgekomen. Onder andere van zijn Bibberende Torens die hij in juni 2010 heeft opgesteld op zowel Oerol, Terschelling als de Kunstschouw op Schouwen-Duiveland.
  stempel michiel
  Dit stempeltje werd gebruikt op het Oerol festival.


  En ook nog een filmpje van de Dag van de Arbeid. Nu ik toch bezig ben: ik ben erg trots op het maken van de (virtuele) Heliochronos van Michiel, een PHP-programaatje op basis van zijn werkelijk gebouwde zonneklok.
 • Een tsunami aan cursussen en workshops, maar dat de economische crisis ook de grafische sector treft is ook hier merkbaar: weinig werk. Net als de vorige keren maar wachten tot het over is :-)
 • In het begin van 2010 Koppermaandagprent nummer 2: "La Soupe"

  Koppermaandag 2010%3A La Soupe - Linosnede

2009

 • Koppermaandagprent (2010) nummer 1: "C-S", een linosnede in drie kleuren

  Koppermaandag 2010%3A C-S - Linosnede
 • Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Dordrecht is gezegend met twee tijdelijke medewerksters die atelierbezoeken van middelbare scholieren aan kunstenaars heeft georganiseerd. Een goede reden om het Dordtse atelier eens flink op te kuisen en een grote berg rotzooi de deur uit te doen. Meteen ook maar een klein verbouwinkje er achteraan gedaan. Als je nu wilt langskomen ben je niet alleen van harte welkom (dat was je al), maar kun je er nu ook gewoon rondlopen :-)
 • Het najaar was weer een feest: het Stadsarchief Dordrecht, wat nu Erfgoedcentrum DiEP heet, wilde graag nieuwe dvd's met oud filmmateriaal. Dat is herschikt, gemonteerd en geproduceerd en het Erfgoedcentrum heeft er weer twee nieuwe uitgaven bij, naast de herdruk van de eerste dvd en het nog verkrijgbare tweede deel.
  dvd Dordrecht 1953 [2009]dvd De Biesbosch (jaren 50) [2009]dvd Dordrecht 1933-1947 [2004%2C 2009]
 • In de herfstvakantie was ik weer in het Franse atelier. Er waren geen cursussen, dus ik heb me beziggehouden met mijn eigen werk en daar is de litho 'Vide et Chair' uit voortgekomen. Vrienden en bekenden hebben de mogelijkheid om tot 1 december de prent in de voorverkoop aan te schaffen, daarna is de rest van de wereld aan de beurt :-)

  Litho 2009 - Vide et Chair
 • In de zomer weer een heerlijk workshop/vakantietijd gehad. Op camping Moulin de Piot, waar ik in het verleden een grafiekatelier had en nu een atelier voor workshops Animatiefilm en Hoogdrukken voor Kinderen en in het grafiekatelier in het iets verderop gelegen Chaumont. Camping Moulin de Piot is nog niet helemaal op toeren gekomen, dus het aantal deelnemers was niet zo hoog, maar op grafiekatelier.nl zie je wat er zoal is gemaakt. Update: in 2010 is het grafiekatelier weer op Moulin de Piot

  Dus tussendoor ook even tijd gehad om twee prentjes te maken:
  Airport Le Theix - lithografie 2009
  en
  (hou niet van} kwallen - lithografie 2009
 • Workshops Linosnede. De mobiele grafiekwerkplaats is op 26 juni opgezet in Tilburg voor een heerlijk avondje hoogdrukken en op 3 juni voor een workshopmiddag waar zo'n 40 (veertig!) leerlingen van het Montessori Lyceum Flevoland, Almere, aan meededen. De grote etspers meegenomen en prachtige werkjes zien ontstaan. Daar geniet ik nog steeds van.

  twee kippen - linosnede 1 drukgang%2C 2 kleuren - juni 2009 Enna Hokken - 2009 - Linosnede
 • Site ten behoeve van "Creatieve Workshops", een samenwerkingsverband van kunstenaars die korte (en leuke!) creatieve workshops geven.
 • Website van Barbara Kruyt, schilder van (ondermeer) portretten.
 • Nog een website, BEDGEHEIMEN. Literair en onderhoudend.
 • Vrijetijdsbesteding: nieuwe site gewijd aan Hoogdruk / Linosnede. Nog lang niet af. Suggesties? Aanvullingen? Leuk stukje? Graag!
  Aanvulling: nu ook Vlakdruk.nl
 • De site van Jazzpodium DJS een ander kleurtje gegeven.
 • Saai boekwerk opgeleukt met frisse kaft en tabbladen
 • Workshops: Videoclip, Animatie, Hoogdruk, Fotografie.
 • Uitgave Koppermaandagprentje,
  linosnede 'dansez', 3 drukgangen, oplage 180, 10 x 15 cm:

Linosnede 'dansez' 2009 Hennie van Ham

2008

 • Uitgave van Lullig Boekje 'Zwart op wit', kalligrafie en typografie op klein formaat
 • Nog veel meer workshops in de tweede helft van het jaar.
  Hemelse Moeder, te veel om op te noemen :-)
 • Lustrum: Henny van Ham (meer dan) 5 jaar directeur van Gkk/Ds!
  Reden voor een feestje.

Lustrum%3A 5 jaar Gkk%2FDs

 • Veel workshops in de eerste helft van het jaar, vooral animatie, fotografie en video,
 • Grafiekwerkplaats.nl: een mobielgrafiekatelier voor workshops Hoogdruk (linosnede) en Etsen in Nederland en België (niet te verwarren met GrafiekAtelier.nl, zie hieronder),
 • productie van de website van Diana van Hal en Bureau Petra van Loon
 • Voorbereidingen voor het installeren van een grafiekatelier in Chéniers, Frankrijk. Meer te lezen op deze site, afdeling Grafiek in Frankrijk en (vooral) op www.grafiekatelier.nl
 • Produkties voor verschillende opdrachtgevers. Onder andere drukwerk, Powerpoint, websites, html-email, illustraties, fotografie.
 • en natuurlijk een hoogdrukprentje:

Hotel - hoogdruk

| TOP |

2007

 • Videoworkshops gegeven aan leerlingen van basis- en middelbaar onderwijs. Met name de workshops Videoclip waren geweldig: in één dag muziek uitzoeken, filmen en monteren. Ondanks de beperkte middelen (en vooral tijd) zijn de resultaten om over naar huis te schrijven.
 • Animatieworkshops voor leerlingen van het basisonderwijs. De technische hobbels om op lokatie het een en ander te realiseren kun je 'uitdagend' noemen, maar uiteindelijk zijn de resultaten schitterend.
 • Op 31 oktober een introductiemiddag Hoogdrukken verzorgd voor docenten van een basisschool. Dat kunnen er niet genoeg zijn.
 • DEZE ZOMER: weer grafiekworkshops in Frankrijk! Hoogdruk of etsen op camping Moulin de Piot, Chéniers. En dat wordt minstens zo leuk als die van vorig jaar :-)
  Update september 2007: En het WAS ook fantastisch, tientallen deelnemers vanaf 5 jaar hebben weer dito werk gemaakt. Ik hoop de tijd te vinden om er eens foto's van te kunnen laten zien.
 • Gestage vloed aan workshops, cursussen en trainingen (waaronder die hele leuke met video en audio voor leerlingen van Insula College, Dordrecht)
 • Logo, website en nieuwsbrief Via Lumina, in ontwikkeling
 • Diverse opmaakklussen/drukwerkvoorbereiding/dtp voor verschillende opdrachtgevers
 • Audiovisuele presentatie en grafische vormgeving voor het optreden van 'Golddiggers Society', maart 2007 te Dordrecht
 • Start website Lullig Boekje, uitgeverij voor artistieke werken. Voorlopig nog alleen gevuld met eigen werk. Ook wat te maken? Neem contact op!
 • Website Semafoor, onderdeel van koffiekoek.hennyvanham.nl. Weblog-achtige toestanden!

| TOP |

2006

 • Website Wim van Broekhoven, "Grafisch Atelier de Hendrick"
 • (en wat een mooi persje heb ik gekocht!)
 • Productie DVD Stadsarchief Dordrecht II (montage, vormgeving en muziek)
 • Workshops, trainingen en cursussen op het gebied van multimedia en grafiek, alle leeftijden (nou ja, vanaf 4 jaar)
 • Ontwikkelen en onderhouden diverse websites (Kristalhelder, JazzpodiumDJS, Dijkhuis )
 • Vormgeving en produktie drukwerk
 • Grafisch Atelier in Frankrijk (oe, wat was dat leuk)
 • Documentatie voor wetenschapper en beeldend kunstenaar Michiel van Overbeek (website, fotografie en video)

| TOP |

2005

 • Workshops en lessen t.b.v. leerlingen van basisscholen
 • Tijdcode, videoproject
 • Ontwerp en opmaak diverse uitgaven
 • Ontwerp, uitvoering en bijwerken diverse websites
 • Ontwerp, opmaak, fotografie krant 'Opgroeien!'

| TOP |

2004

 • Productie DVD Stadsarchief Dordrecht
 • Produktie van nieuwsbrieven en ander drukwerk,
 • site en affiches Jazzpodium
 • site Acoso
 • workshops CKV
 • cursus Grafische Vormgeving
 • diverse creatieve cursussen voor leerlingen van 7 tot 67 jaar

| TOP |

2003

 • affiche, folders en presentatie voor zorgproject Dordrecht
 • workshops digitale vormgeving voor leerlingen i.h.k.v. CKV, Dordrecht
 • lessen computervormgeving aan leerlingen van basisscholen, Dordrecht
 • windows beginnerscursus voor allochtone ouders, Dordrecht
 • websites dehaanconsultancy.nl, CKV-plein Dordrecht
 • illustraties, opmaak en vormgeving voor verschillende opdrachtgevers
 • adviezen en productie van drukwerk
 • workshops grafiek

| TOP |

2002

 • lezing voor congres Kinderopvang (over creatief computergebruik voor kinderen), Ede
 • workshops voor jongeren die een blad willen maken (Jongerenwerk Dordrecht)
 • workshop digitale fotografie te Rotterdam
 • workshops affiche maken voor gefuseerde verzekeringsbedrijven, Rotterdam
 • workshops digitale vormgeving voor leerlingen i.h.k.v. CKV, Dordrecht
 • lessen computervormgeving aan leerlingen van basisscholen, Dordrecht
 • websites Berckepoort, SSKW, Statenschool
 • ontwerpen en drukklaar maken van affiches, brochures, boeken, logo's, kaartjes en flyers voor verschillende opdrachtgevers.
 • oprichting eenmanszaak Grafische Koffie-, Koek- en Dansshow [Gkk/Ds]. (Voor een geuze van Boon leg ik uit hoe ik aan die naam kom)