Op deze pagina tref je maar een paar van de duizenden foto's die ik heb gemaakt tijdens de zomers waarin 'Grafiekatelier Congo' geopend was. Het was een behoorlijk professioneel atelier om de voornamelijk Nederlandstalige gasten van camping Mialaret te bedienen. Ook toeristen uit de buurt mochten meedoen. Voor de workshops moest apart betaald worden, dat was niet bij het verblijf inbegrepen. De prijzen waren zodanig samengesteld dat er een zo eerlijk mogelijke verrekening kon plaatsvinden. Naast een basisbedrag moest er ook voor het verbruikte materiaal worden betaald. Zo werd het linoleum voor de workshop Linosnede per vierkante centimeter afgerekend. In die prijs zaten ook de kosten voor, onder andere, de inkt, schortjes en schoonmaakmiddelen.

Het atelier hoefde aan het einde van de zomer niet te worden ontruimd. De spullen bleven staan tot de volgende opening, na alles te hebben beschermd tegen de komende vorst en vochtigheid. Omdat er twee aansluitende ruimtes waren was het mogelijk om een schone en vuile ruimte in te richten. Dat liep niet altijd strikt langs die scheidslijnen omdat als het druk was de deelnemers zich wel eens moesten verdelen over de ruimtes. Vooral het drukken kon ook plaatsvinden in de schone ruimte, vooral als de deelnemers allemaal tegelijk klaar met het 'schone' werk. In het atelier heb ik gewerkt met watergedragen drukinkten, maar vooral met olie/harsgedragen drukinkten. Dat laatste geeft professionelere resultaten, maar het schoonmaken vereiste aparte instructie. Ik wil beweren dat ik heel veel mensen heb geleerd hoe je efficiënt en veilig kunt schoonmaken met oplosmiddelen.

In en rond het atelier zijn niet alleen drukworkshops (etsen, foamdruk, linosnede, monotype en drogenaald) gegeven. Er was ook plaats voor animatiefilm maken, tekenwandelen, fotograferen en werken/spelen met computers. Alle materialen en gereedschappen waren aanwezig in het atelier, wel nam ik de laptops, fototoestellen en statieven weer mee naar Nederland aan het einde van het seizoen. Aan het begin van het nieuwe seizoen nam ik dat weer mee, net als verse materialen en papier.

Brochure Atelier Congo 2016.pdf